Jobbsatsning har gett positiv effekt.
Politiker om lyckat jobbspår – vill i gång med nästa steg
FALUN. Siffror visar en utveckling med färre Falubor i behov av försörjningsstöd. En starkt bidragande anledning till detta är kommunens satsning på jobbspår, framhåller kommunalrådet Anders Lindh (M). Kontakten med privata företag uppges vara mycket god, och nu riktar man fokus mot offentlig sektor. – Som jag ser det bör vi vara redo att trycka på knappen och vara i gång inom kort, säger Lindh.
Kärnan i det hela är att ge möjligheter för individer med ekonomiskt bistånd att i stället nå en sysselsättning. Det kan bland annat ske via utbildning och praktikupplägg, vilket kan leda till ett yrke.
Här ses både näringsliv och vuxenutbildningar som en stor tillgång.
Frågan förklaras av Anders Lindh ha drivits på av Moderaterna i både förra mandatperiodens lokalpolitiska allians och i nuvarande majoritetsstyre.
– Tror att många ser fördelarna för både kommun och individ. När jag 2018 var ordförande i socialnämnden var ett mål för oss att nå under 600 personer i behov av försörjningsstöd. I dag är denna siffra under 500, vilket visar att satsningen kallad jobbspår varit lyckad.
Han betonar att man från kommunens sida nu önskar utveckla detta. Namnet är inte längre “jobbspår”, men innebörden snarlik.
Utöver ett väletablerat samarbete med Faluns företagsflora planeras nu för samspel även med offentlig sektor.
Målbilden är att nå riktiga resultat med betydelse för både människa och kommun.
Anders Lindh:
– Innan pandemin fick hela 66 procent en anställning via vårt samarbete med företagen, vilket är en väldig hög siffra. Bland annat skapades god samverkan med Orkla, Förlagssystem och flera andra.
– Det här har sedan fortsatt visa goda resultat, trots lågkonjunktur. Därför tycker jag att det är viktigt att lyfta fram de goda effekterna.
Som nästa steg ser han stor potential i att skapa kontaktyta mot bland annat vård, skola och servicesektor.
– Vi har ju en välfungerande, auktoriserad yrkesutbildning. Kommunen kan kratta för rätt utbildning efter respektive persons eller verksamhets önskemål. Nästa led kan vara att komma ut i praktik och sedan riktas mot jobb. Möjligheterna är många och vi är bra på det här i Falun, säger Anders.
Han betonar vikten att som individ kunna sporras i en yrkesroll, att komma sysslan nära och ges chans att utvecklas. Därtill betonar kommunalrådet att det inte handlar om några “hittepå-jobb”. Ambitionen är direktverkan och högt tempo från vision till verklighet.
Finns utmaningar innan nästa steg kan inledas?
– Den stora, stora utmaningen är att vi inte ska klara att hålla tiden. Nu har halva denna mandatperiod gått och jag hade hoppats att vi skulle vara i gång redan.
– Nu börjar vi känna av blåslampan, men vi ska i gång snarast. Som jag ser det bör vi vara redo att trycka på knappen inom kort.
Att få fler personer i sysselsättning och helst arbete betraktas som positivt ur flera perspektiv, enligt Lindh.
– Om fler jobbar och betalar skatt i stället för att behöva försörjningsstöd är det så klart positivt för kommunen. Det ger mer pengar till våra verksamheter, och som individ är du med och bidrar till en helhet du själv är del av och har rätt till. Det är det ena, säger Lindh.
Viktigast är dock de vinster och insikter som kan ske på ett personligt plan, menar han.
– När du uppbär försörjningsstöd har du på sätt och vis ständigt någon annans insyn i ditt bankkonto. Min tanke är att det kan vara skönt att komma ifrån det, att bygga en större självkänsla och vetskap att man klarar sig själv.
– Visst, inom Moderaterna har vi drivit det här begreppet om “arbetslinjen”, och det här är väl inte helt annorlunda. Men i min mening ska fokus framför allt vara på betydelsen av de mjukare delarna, den mänskliga framgången.
Förmågan att försörja sig av egen kraft och det sociala samspelet kollegor emellan kan utgöra ett personligt lyft, säger Anders Lindh och utvecklar:
– Sedan måste man alltid vara ödmjuk inför människors tillvaro. Det finns mycket som kan hända som kan få ramverket och själva pusslet att krascha. Men då vill vi att något som detta ska kunna erbjuda en väg tillbaka. Som kommun ska vi vara människor behjälpliga.
Han summerar kring vad som nu är i görningen och vad det ska ge.
– Som jag ser det har detta bara fördelar, vilket bevisas av både positiva effekter och statistik. Det kan stärka individ, kommun, region och branscher med kompetensbehov. Det ger något på riktigt. Vi drev det med gott resultat mot privat sektor och nu ska vi driva det mot offentlig sektor.
- Sonny Jonasson
- Falun
- 2024-10-05
Rosén (M) läxar upp – de flesta anställda är lojala, men ofta saboteras demokratin
29 augusti 2024 07:03
Nu ska jag försöka att kortfattat beskriva och förklara det kommunala beslutssystemet.
Regeringsformen 14 kap 1 § lyder: ”Beslutanderätten i kommunerna utövas av valda församlingar.”, det vill säga kommun- och regionfullmäktige som väljs av folket vart fjärde år.
Det är fullmäktige i kommuner och regioner som har (den högsta) makten och alla andra organ, inklusive kommunstyrelsen, är underordnade. Därav följer att den högsta politikern alltid är fullmäktiges ordförande, inte som många tror kommunstyrelsens ordförande.
Motsvarande gäller för riket där riksdagens ordförande, talmannen, är Sveriges högste politiker och inte statsministern.
Talmannen är Sveriges högste politiker – inte statsministern.
Eftersom det vore ohanterligt att alla kommunala beslut fattas i fullmäktige så inrättar man olika nämnder och styrelser. De har i stort sett ingen egen beslutanderätt utan de får ”låna” en begränsad beslutanderätt av fullmäktige genom så kallad delegation.
Fullmäktige kan när som helst ändra eller upphäva delegationen, och alltså ta tillbaka beslutanderätten eller ”låna ut” den till någon annan.
Genom att styrelser och nämnder har samma politiska fördelning som fullmäktige är tanken att besluten ska bli desamma som om fullmäktige hade fattat besluten självt.
Styrelser och nämnder har i sin tur en begränsad möjlighet att vidaredelegera, det vill säga att ”låna ut” beslutanderätt till en politiker eller en grupp av politiker men också i vissa fall till en anställd. De anställda har ju inget demokratiskt mandat utan ska använda den beslutanderätt som de fått ”låna” som om den de ”lånat” av själv hade fattat beslutet. Även denna delegation kan när som helst dras tillbaka eller ändras. Det kan göras genom ett formellt beslut men det räcker att den som gett delegationen själv börjar hantera en fråga så upphör automatiskt delegationen i den frågan.
I teorin och i lagen kan det alltså aldrig uppstå konkurrens om vem som har beslutanderätten, det är alltid politikerna och inte de anställda som ju saknar demokratiskt mandat.
I praktiken är det dock ofta annorlunda. De anställda har i grunden bara två uppgifter: att hjälpa de förtroendevalda att fatta beslut, och att verkställa de fattade besluten.
Även om nästan alla anställda är mycket lojala mot vårt demokratiska system förekommer det alltför ofta att demokratin motarbetas eller saboteras. Det kan ske till exempel ske genom vilseledande beslutsunderlag, att demokratiskt fattade beslut inte verkställs eller att man genomför åtgärder utan att det fattats korrekta beslut.
Sådana personer är demokratins dödgrävare.
Demokratin bygger ju helt på att besluten fattas av de personer som folket väljer, inte av några andra.
Om besluten fattas av människor som inte kan röstas bort, det vill säga anställda, har demokratin upphört såvida inte de anställda fullt lojalt följer de folkvaldas politiska vilja.
Mikael Rosén (M)
Ordförande Falu kommunfullmäktige
Vice ordförande regionfullmäktige
Nu bygger Kopparstaden med Gustav Kyrk (M) som ordförande 129 nya lägenheter
Här bygger Kopparstaden 129 nya lägenheter: ”Läget är attraktivt”
16 februari 2024 05:01
Den nya stadsdelen Surbrunnshagen fortsätter att växa. Nu är det klart att Kopparstaden ska bygga ytterligare 129 hyreslägenheter i området. Inom kort tas det första spadtaget för kvarteret Furiren.
– Folk har redan hört av sig som vill flytta in, säger projektledare Jesper Nordin.
Sommaren 2022 flyttade Kopparstadens första hyresgäster in till det nya bostadsområdet i kvarteret Kungsgården.
Under hösten 2023 har projektering och bygglovsprocess pågått. Redan nästa vecka börjar Kopparstaden med bygget av nästa etapp, kvarteret Furiren.
– Nu går det undan. Grävmaskinerna är redan på plats och fraktar bort snö i området. Nästa vecka börjar själva bygget, säger projektledare Jesper Nordin.
Kvarteret Furiren ska få sammanlagt 129 hyreslägenheter i fem hus fördelat på 2 ettor, 51 tvåor, 45 treor och 30 fyror.
När kvarteret Kungsgården byggdes var det en övervikt mot ettor. Nu kompenseras det hela genom att bygga fler större lägenheter i nästa etapp.
Projektledare Jesper Nordin är förväntansfull.
Annonshttps://f08afde907ff8342fe822bf171852e02.safeframe.googlesyndication.com/safeframe/1-0-40/html/container.html
– Det ska bli kul att äntligen få dra igång. Bostadsmarknaden är ganska ansatt nu, men här har vi hittat en produkt som går att bygga.
Husen byggs med stommar av trä från den norrländska skogen och fabrikstillverkningen sker i Piteå.
– Skälet till att vi bygger i trä är att det ger ett lågt klimatavtryck.
Som vi tidigare har berättat kommer bostadsbolaget överlag att göra materialval med hänsyn till att minska påverkan på klimatförändringar.
Kopparstaden har tecknat avtal med Lindbäcks som levererar husen färdiga i moduler.
– Kök och badrum, ja allt är klart när det lyfts på plats. Det behövs bara kompletteringar sedan med korridorer, fasader och allt markarbete.
Lägenheterna planeras stå klara redan under andra halvan av 2025. Sedan kommer inflyttningen att ske i etapper, från juni 2025 till december.
– Byggtiden är betydligt kortare än vanligtvis, i och med att vi bygger med moduler.
Det finns ett intresse som ligger och bubblar.
Enligt Jesper Nordin är det redan ett stort tryck från hyresgäster rent generellt. Det finns också en efterfrågan på bostäder i Surbrunnshagen.
Annonshttps://f08afde907ff8342fe822bf171852e02.safeframe.googlesyndication.com/safeframe/1-0-40/html/container.html
– Läget är attraktivt, det finns ett intresse som ligger och bubblar. Folk har redan hört av sig till oss som vill flytta in i området.
När kvarteret Furiren är färdigbyggd kommer Kopparstaden att ha sammanlagt 207 lägenheter i bostadsområdet.
Fullt utbyggt 2028 får Surbrunnshagen runt 1200 invånare och 600 bostäder, en blandning av hyreslägenheter och bostadsrätter.
Lindh (M) och Lundberg (S): Här är vår plan för Falun
21 april 2023 08:56
På kommunfullmäktige den 20 april tog vi beslut om det politiska styrets vägkarta för mandatperioden. Grunden för det så kallade mandatperiodsprogrammet utgörs av den politiska plattform som vi socialdemokrater och moderater tillsammans arbetade fram efter valet.
Genom att peka ut våra politiska prioriteringar syftar programmet till att ge våra verksamheter en tydlig ledstång att hålla i.
En väl fungerande skola är ett av de områden vi särskilt kommer prioritera. Ytterligare steg ska tas för att tidigt fånga upp de barn och unga som riskerar att inte klara skolan. Här behöver både den egna organisationen med skola och socialtjänst i spetsen bli bättre på att samverka internt, men vi behöver även förbättra och fördjupa samverkan med regionens barn- och ungdomspsykiatri. Barnens behov ska vara i fokus och ingen ska lämnas på efterkälken.
Vi vill att de som lever, bor och verkar i kommunen ska trivas och bli fler. För att nå dit behöver fler bostäder byggas både i centrum och i attraktiva lägen utanför Falu tätort. I det arbetet kommer Kopparstaden spela en viktig roll som föregångare och motor. Även fortsättningsvis ska olika boendeformer byggas både för att människor trivs bäst i den typen av områden och för att motverka segregation.
Befolkningen utgörs av fler och fler äldre. För att livet som äldre ska präglas av en bibehållen frihet att leva livet som man själv väljer ska vi verka för byggandet av så kallade trygghetsboenden. Vi måste även se över möjligheten för fler att bo på särskilda boenden. I dag finns många multisjuka äldre vars omsorg skulle kunna förbättras genom att erbjudas en plats på ett boende.
Kopplingen mellan god arbetsmiljö och god omsorg är tydlig. Därför ska vi säkerställa en höjd grundbemanning.
En grundförutsättning för en stark och fungerande välfärd är de många företag som genererar arbetstillfällen till tusentals skattebetalare i kommunen. Utan människor i arbete ingen välfärd.
Under mandatperioden kommer vi därför göra satsningar för att förbättra dialogen mellan kommun och näringsliv med syfte att få de företag som är etablerade i kommunen i dag att se möjligheter att utveckla och växa och för att få nya företag att välja att etablera sig här.
Det är en tuff ekonomisk tid vi går till mötes och därför har vi även pekat ut området ekonomi som ett prioriterat fokusområde. För att inte riskera att skjuta över kostnaden för dagens välfärd på kommande generationer ska vi under mandatperioden uppnå god ekonomisk hushållning.
Det arbetar cirka 5 000 medarbetare i Falu kommun och givet är att trivs dessa personer på jobbet så kommer servicen ut till kommunmedborgarna sannolikt bli betydligt bättre.
En väl fungerande kommunorganisation är också en viktig förutsättning för att lyckas med ovanstående. Det arbetar cirka 5 000 medarbetare i Falu kommun och givet är att trivs dessa personer på jobbet så kommer servicen ut till kommunmedborgarna sannolikt bli betydligt bättre.
Miljö- och klimatfrågorna är givet sin dignitet både ett eget fokusområde men löper även som en röd tråd inom stora delar av verksamheten. Här kommer vi bland annat prioritera framtagandet av en ny vindbruksplan. Den plan som finns i dag motsvarar inte storleken på de vindkraftverk som i dag byggs. Produktionen av mer grön el är bra både för klimatet och för utvecklingen av vår kommun, Dalarna och Sverige.
Det här är som ni förstår bara ett litet axplock av programmets innehåll. Ett program som vi tror – trots ekonomiska utmaningar – kommer ta kommunen framåt. Vi är både stolta och glada att beslutet nu är fattat och känner oss superredo att dra i gång. För nu återstår det verkliga jobbet – genomförandet.
Liza Lundberg (S), kommunstyrelsens ordförande
Anders Lindh (M), kommunalråd
Därför släppte M vallöftet om trafiken genom Falun: ”Vi har inte kommit överens”
27 augusti 2022 07:28
Moderaterna lovade satsningar mot bilköer i Falu centrum.
Men det är inte gjort efter fyra år vid makten för Falualliansen med fem borgerliga partier.
– Vi har inte kommit överens, säger Kent Svens (M), vice ordförande i miljö- och samhällsbyggnadsnämnden.
Text:
Bilköerna växer fortfarande i centrum vid rusningstrafik. Frågan fick stor uppmärksamhet i valrörelsen 2018 och inför omvalet året efter. De fem borgerliga partierna ville se mer plats för trafiken genom stan. Moderaterna var tydligast.
”Vi måste på något sätt bygga om där vi har propparna”, förklarade Mats Dahlberg (M), dåvarande kommunalråd.
Även Kent Svens förklarade vid en presskonferens Moderaternas vilja att bredda Korsnäsvägen igen mellan Resecentrum och Korsnäsvägen.
Annonshttps://5fb20f65ea5efd658e1adc28100fa2be.safeframe.googlesyndication.com/safeframe/1-0-38/html/container.html
Men inom Falualliansen fanns olika åsikter om satsningen, konstaterar Kent Svens idag.
– Centern har bromsat. Det här har inte prioriterats som vi hade önskat.
Därför kom inte utredningar om alternativa lösningar igång under mandatperioden, säger Kent Svens.
Hur känns det att lova samma satsning igen, trots att ni suttit vid makten i fyra år och köerna är kvar?
– Centern har bedömt att det här inte är viktigast att göra just nu. Vi moderater tycker det, men i ett samarbete får man ge och ta. Vi har gjort vad vi har kunnat och får dra lärdom av det här.
Vad har ni dragit för lärdomar?
– Att göra en avsiktsförklaring innan man går in i ett samarbete och slå fast vilka frågor som ska prioriteras. Där kan vi vara självkritiska. Ofta tror man att man tycker samma sak om allting, men det gör man inte.
Kent Svens vill samtidigt betona att han anser att samarbetet inom Falualliansen i övriga trafikfrågor har fungerat bra under mandatperioden.
Hur viktig är just den här frågan för Moderaterna om det blir aktuellt med fortsatt styre efter valet?
– Det måste vi diskutera inom partiet.
Anders Runström (Falupartiet) var ordförande för miljö- och samhällsbyggnadsnämnden efter förra valet. Han ser en annan förklaring till uteblivna satsningar på trafiksträckan.
Annonshttps://5fb20f65ea5efd658e1adc28100fa2be.safeframe.googlesyndication.com/safeframe/1-0-38/html/container.html
– Vi ville ha en lösning ihop med satsningen Rödbrotomten. Men det drog ut på tiden. Jag ville också att vi skulle komma fram till breda överenskommelser i nämnden.
Även Anders Lindh (M), kommunalråd, är självkritisk kring Moderaternas vallöfte om initiativ mot bilköer.
– Vi får inte guldstjärna där. Sträckan kallas ju för ”parkeringen” och räddningstjänsten undviker den.
Susanne Martinsson (C) är ordförande i miljö- och samhällsbyggnadsnämnden sedan 2020. Hon håller med om att C och M inte varit överens i frågan.
– Moderaterna har ett större fokus på biltrafiken, vi på gång- och cykeltrafik. Då får man kompromissa.
Hur mycket har det spelat roll att C, ihop med S och MP, satt vid makten under ombyggnaden av södra centrum?
– För oss har den har den här frågan inte varit högst prioriterad på dagordningen.
Men även Susanne Martinsson anser att trafiken på sträckan mellan Resecentrum och Knutpunkten inte alltid har ett bra flyt, på grund av byggnationen.
– Det finns en underdimensionering. Men åtgärder kräver först en större analys av hela trafikflödet genom stan, varifrån trafik kommer och vart den är på väg. Det kan ju också finnas enklare åtgärder som går att göra först som får effekt.
Varför har det inte skett under fyra år?
– Vi har inte prioriterat frågan eftersom våra trafikingenjörer har haft fullt upp med många andra trafikärenden.
Lagen om stöd och service är en viktig frihetsreform som måste värnas
Intressant debattartikel av Ann-Britt Åsebol, Helena Lindström och Anna Wikbladh Granath. Klicka på länken för att läsa artikeln.
Moderaterna arbetar för ett aktivt Slätta
Vi Moderater i Falun har beslutat att vi kommer att arbeta för att utveckla Slätta. Därför kommer vi att driva följande frågor:
* Att snarast öppna Slättas gym för privatpersoner.
* Att snarast öppna en fysisk fritidsgård i området och att utnyttja lediga lokaler för olika aktiviteter.
* Att utveckla natur, fritid och kultur i Stångtjärnsområdet året runt.
I alliansens budget för 2023 gör vi en särskild riktad satsning på att stärka skolbarnens förmåga att läsa, skriva och räkna i grundskolans tidiga år (lågstadiet). Betydelsen av att hänga med och tillgodogöra sig de så kallade kärnämnena tidigt är enorm. Även små brister i lågstadiet växer inte sällan till stora kunskapsbrister senare under skolresan. De goda exemplen på vad som verkligen fungerar finns redan i en del av våra kommunala grundskolor. Nu satsar vi åtta 8 extra miljoner på att sprida och utveckla dessa undervisningsmetoder till att omfatta alla våra barn på lågstadiet
.Björn Ljungqvist
Ordförande Barn- och utbildningsnämnden
Arbetskläder förskola
Vi moderater har under mandatperioden haft ett stenhårt fokus på barnens behov i våra skolformer (förskola, grundskola och gymnasium). Behoven är liksom i alla andra kommuner enorma, inte minst i spåren av pandemin.
En mycket viktig del i detta arbete är att vi har bra personal som trivs och vill utvecklas tillsammans med Falu kommun under lång tid. Våra satsningar på nya skolbyggnader samt satsningar på kompetensutveckling (som har varit lite besvärligt att verkställa under pandemin) är delar i detta arbete.
Under den senaste tiden har behovet av arbetskläder för personal i förskolan lyfts som en prioritering från personalgrupperna. Falu kommun erbjuder idag arbetskläder för utomhusbruk, men den aktuella diskussionen har handlat om en mera heltäckande klädkollektion (byxor, t-shirt, pikéskjorta, tröja, etc.). Motivet har varit att kläder slits extra mycket på arbetsplatsen, liksom det gör inom andra yrken där man bär särskilda arbetskläder eller uniform.
För att få rätsida på denna fråga och komma fram till ett beslutsunderlag som är bra för såväl nämnden som förskolans personal, har alliansen till nämnden i maj beställt ett utredningsuppdrag som skall klargöra följande punkter:
- Att tillsammans med personalen utreda vad arbetskläder/arbetsuniform faktiskt innebär med utgångspunkt från färg, form, funktion och faktiska inköpsvolymer.
- Beräkna den årliga kostnaden.
- Utredningen skall presenteras i september 2022.
After Work 20/5
I kväll hade vi Falumoderater ett välbesökt After Work på Bergalid i Falun där vi fick ta del av intressanta synpunkter från våra riksdagsledamöter Richard Herrey och Maria Stockhaus. Och MUF var som vanligt väl representerade.
Inbjudan till After Work
Tillsammans tar vi ansvar för näringslivets kompetensförsörjning
Det händer mycket spännande i vårt regionala näringsliv just nu. Stora arbetsgivare som Northvolt, Försvarsmakten, Hitachi, Boliden, SSAB och många fler väljer att satsa i regionen. Dessa satsningar medför också en hög förväntan på de kommuner som berörs. Naturligtvis i form av hög kvalitet på den kommunala kärnverksamheten (skolor, bostäder, infrastruktur), men även när det gäller att bidra till kompetensförsörjningen.
Lokala näringslivsföreträdare har under en lång rad år flaggat för att tillgången till arbetskraft med rätt kompetens är det största hindret för utveckling och tillväxt. Denna utmaning riskerar att bli ännu större om vi nu inte en gång för alla kraftsamlar kring konkreta lösningar.
Falun och Borlänge har som länets största kommuner ett särskilt ansvar att vara den drivande kraften i detta arbete. Tillsammans är vi en storstadsregion med mycket muskler. Var och en för sig är vi två mellanstora landsbygdskommuner som riskerar att misslyckas med att förvalta den fantastiska möjlighet vi har framför oss.
Moderaterna i Falun och Borlänge ser detta samarbete som högsta prioritet och vi har redan bidragit till praktisk handling i denna riktning. I Falun har alliansen precis beställt en utredning av gymnasiets utbildningsutbud för att i högre grad matcha oss mot arbetsmarknadens behov, på både kort och lång sikt. Moderaterna i Borlänge har lämnat in en motion med precis samma innebörd till kommunfullmäktige. Dessa båda utredningar skall naturligtvis genomföras ”hand i hand” mellan våra kommuner. I vissa fall är det lämpligare att kraftsamla i Borlänge, i andra fall i Falun beroende på lokala förutsättningar.
Att konkurrera med varandra på ett negativt sätt medför svårigheter att behålla en ekonomi i balans. Detta medför i sin tur risk för att utbildningen inte tillåts hålla rätt kvalitet då det saknas utrymme att satsa på personal och rätt lärmiljöer. Dåligt för våra respektive kommuner och dåligt för näringslivet.
Minst lika viktig är vuxenutbildningen. Falun har satsat på ett system med vuxenutbildning på ”auktorisation”. Den stora finessen med detta är att vi kan tillhandahålla skräddarsydda utbildningar utifrån specifika arbetsmarknadsbehov med mycket kort varsel. Även Borlänge kan dra nytta av detta, om den politiska viljan finns. Om vi kan bidra till att lösa kompetensförsörjningen samtidigt som vi får människor som vill arbeta i riktiga arbeten så vill vi moderater göra det, med entusiasm och kraft.
Så låt oss nu ta chansen att tillsammans bygga Falun-Borlänge regionen långsiktigt konkurrenskraftig och stark!
Björn Ljungqvist (M), Falu kommun
Ulrik Bergman (M), Borlänge kommun
Anders Lindh (M), Falu kommun
Christer Navjord (M), Borlänge kommun
MUF Falun presenterar Felicia Dahlström som är omvald till vice ordförande i MUF Falun´s styrelse.
Moderaterna i Falun presenterar Björn Ljungqvist
Det livslånga lärandet är ledstjärnan för Björn Ljungqvist, Moderat ordförande i Barn- och utbildningsnämnden och inflyttad Falubo. Björn är född och uppväxt i Stockholm och var redan som ung politiskt intresserad, men det var efter att ha flyttar runt en del som han bosatte sig i Härjedalen och beslöt sig för att ta aktiv del i det politiska livet. Intresset föll på näringslivsfrågor och utbildning, något som han för övrigt anser hör ihop under visionen om det livslånga lärandet vilket han formulerar under temat; En sammanhållen skolresa utan svaga länkar, där varje del måste hålla en hög kvalitet och förbereda eleverna inför vuxenlivet vilket bör ske i samverkan med näringslivet och omvärlden. Under Björns tid som ordförande i Barn- och utbildningsnämnden har beslut tagits om en ny skola i Sundborn, samlokalisering av särskolan och en återstart av turistprogrammet på gymnasiet. Enligt Björn är detta nödvändigt för att nutidsanpassa skolan som ett verktyg att kvalitetssäkra utbildningen för att så många elever som möjligt skall klara skolan på bästa möjliga sätt. Därför behövs de bästa lokalerna, de bästa lärarna och de bästa studiemetoderna. En annan högaktuell fråga är de ukrainska flyktingbarn som förväntas komma till Falun men även där anser Björn att vi är väl förberedda. Han betonar att vi redan har ”Centrum för flerspråkighet” där nyanlända barn förbereds i Svenska för att sedan integreras i någon av kommunens ordinarie skolor. Men Björns liv är inte enbart koncentrerat till skolvärlden. Förutom att han är gift och har två tonårsdöttrar gillar han konditionssport och ordnar whiskeyprovningar. Kanske för att promota sin egen privatimport från ett destilleri i Skottland.
Anders Lindh möter Aya Slaiby
Aya tycker att politiker skall lyssna mer på folket så hon tog tjuren vid hornen och ställde Faluns kommunalråd inför ett antal tuffa frågor. Under nästan två timmar diskuterade dom frågor om politik, skola, integration, fritidsgårdar och jämlikhet. och frågan är vem som lärde sig mest. Men klart är att Anders lyssnade och noterade.
Inbjudan till föreningsträff med politik och kulturhistoria.
Muhammed Khalid – Ny ordförande i MUF.
Vid Moderata Ungdomsförbundets (MUF) årsmöte valdes Muhammed Khalid till ny ordförande. Muhammad är 18 år och går sista året på Kristinegymnasiets samhällsprogram och är intresserad av fotboll, hockey och politik.
2022-04-11 genomförde vi årets första utbildning på temat;
Moderata frågor i kommunpolitiken.
Moderaterna i Falun presenterar;
Elias Åkerman, 22 år och f.d. ordförande i Moderata Ungdomsförbundet (MUF) i Falun och 1:e vice ordförande i MUF Dalarna.
Elias säger att han varit politiskt aktiv sedan valrörelsen 2018 och intresserat sig för politiskt arbete i alla dess former men utbildning-, bostad- och näringslivsfrågor i synnerhet.
”Det är tre ämnen som håller ihop för en hållbar utveckling inom samhället och med en fungerande struktur av dessa kommer kommunen att kunna växa och förbli en attraktiv stad för alla innevånare i samhället”, säger Elias.
Elias är utbildad administratör och hr-assistent och jobbar i dag på ett tvätteri i Falun.
”Men jag är också intresserad av statistik och mode” avslutar Elias samtidigt som han välkomnar alla mellan 12 – 30 år till MUF i Falun.
En långsiktig hållbar personlig assistans
Att individens rätt i samhället för funktionsnedsatta är en självklarhet, utgångspunkt är att alla människor är olika men lika mycket värda. Att vi anser att huvudmannaskapet angående personlig assistans skall vara statlig och inte delad som idag, viket kan ge en fastlåsning för individen som inte kan flytta till annan kommun med risk att förlora assistansen. Dessutom händer det emellanåt att kommuner och stat gör olika bedömningar, vilket gör rättsosäkert för den enskilde. Dagens system med två huvudmän kan medföra integritetskränkande utredningar ex. har klockningar av toalettbesök funnits. Valfrihet och mångfald inom personlig assistans måste finnas. .i skall med all kraft stävja fusket inom den personliga assistansen och motverka organiserad brottslighet inom personlig assistans. Vi kommer att värna om LSS och därmed personlig assistans ska utformas så att personer som behöver vårt stöd allra mest skall få det.
Helena Lindström (M), Ordf. socialnämndenVanja Ottevall (M), 1;e vice Ordf. omvårdnadsnämndenAnna Wikbladh Granath (M)Linda Andersson (M)Gunilla Franklin (M)Eva Kyrk (M)Axel Ström (M)
(Gunilla Franklin och Eva Kyrk saknas på bilden)
Medlemsmöte
Det var bra uppslutning vid måndagens medlemsmöte (2022-03-28) där årets valrörelse diskuterades. Ett starkt ”kort” i organisationen är Moderata Ungdomsförbundet MUF, här representerade av Felicia Dahlström, Elias Åkerman (Ordförande i MUF), och Mohammad Khalid.
Trygghetsmätningar
Trygghetsmätningar genomförs nu i Falun. Falu kommun tillsammans med Borlänge, Karlstad och Örebro har bjudits in till ett fyraårigt projekt av Polisregion Bergslagen och Örebro Universitet att genomföra lokala områdesbaserade trygghetsmätningar. Hela syftet med projektet är att mäta hur trygga Faluborna är och därifrån utarbeta åtgärder för specifika områden. Det kan bli aktuellt med fler poliser, kameror eller bättre belysning i områden som upplevs som otrygga. Kommunstyrelsen har i dag godkänt förslaget.